Burgerreanimatienetwerk in de provincie Utrecht

De RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) heeft in samenwerking met HartslagNu, met alle 26 gemeenten in de regio een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Door deze samenwerking is er in de provincie Utrecht een dekkend burgerreanimatie netwerk. Wijk bij Duurstede was de eerste gemeente waar het systeem werd geactiveerd. Inmiddels hebben alle gemeenten in de provincie Utrecht zich aangesloten bij dit landelijke netwerk. 

Hoe werkt burgerhulpverlening?

Wanneer 112 wordt gebeld, stelt de meldkamer Ambulancezorg vast of het om een mogelijke hartstilstand gaat. Als iemand een hartstilstand krijgt, kan de meldkamer via een bericht op de mobiele telefoon het burgerreanimatienetwerk activeren. Dit is een netwerk van burgerhulpverleners die kunnen reanimeren en die geoefend zijn in het gebruik van een AED. De hulpverleners krijgen dan ook toegang tot een AED, die op bepaalde plekken in de buurt beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld een horecagelegenheid, een bedrijf of een sportvereniging. Ook kan een AED in een kast in de openbare ruimte zitten, die met een code kan worden ontgrendeld. Zij kunnen de reanimatie opstarten en blijven uitvoeren totdat professionele hulpverlening is gearriveerd. Gemiddeld zijn ze 2,5 minuut eerder bij een slachtoffer dan de hulpdiensten. Hoe sneller er gestart wordt met reanimeren, hoe groter de kans dat een slachtoffer het overleefd.

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade.

Landelijk is het aantal burgerhulpverleners in vijf maanden tijd gestegen van 170.000 naar 225.000. Ook het aantal AED’s is flink gestegen. Inmiddels zijn er bijna 18.000 geregistreerd, ongeveer 45 procent meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Hartstichting.

Ga voor meer informatie over Burgerhulpverlening en om je aan te melden als burgerhulpverlener naar de website van HartslagNu

Provincie kaartje HartslagNu, reanimeren redt levens