Eerste 'koele' ambulance in Utrecht

Tot nu toe gebeurde dat pas in het ziekenhuis. Met deze nieuwe manier van behandelen wordt kostbare tijd gewonnen waardoor de kans op overleven toeneemt. De koelambulance is mogelijk door een samenwerking van het UMC Utrecht en de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU).

In de regio Utrecht komt het per jaar ongeveer 550 keer voor dat mensen een hartstilstand krijgen. Uit onderzoek blijkt dat het afkoelen van het lichaam goed is voor de overleving en het herstel van de hersenen van mensen die zijn gereanimeerd vanwege een hartstilstand. Het koelen vertraagt de stofwisseling van de beschadigde hersenen, dus wordt het energiegebruik verminderd. Dit gebeurde tot nu toe na aankomst van de patiënt in het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de intensive care of Spoedeisende Hulp. Dr. Luuk Otterspoor, intensivist van het UMC Utrecht: “Hoe eerder er wordt gestart met het koelen van de hersenen na een hartstilstand, hoe beter. We bedachten dat we tijd konden winnen door eerder dan in het ziekenhuis te koelen. Dat vergroot zeer waarschijnlijk de overlevingskans en de kans op herstel van de hersenfunctie. Daarnaast is dit een zeer goedkope en ook veilige manier van behandelen”.

Gekoelde vloeistof
Het UMC Utrecht heeft in samenwerking met de RAVU een nieuwe behandelingsstrategie ontwikkeld. Zodra er een melding van een reanimatie is, wordt een speciaal met koelvloeistof uitgeruste ambulance naar de patiënt gestuurd om zo snel mogelijk de beproefde koelbehandeling uit te voeren. Op deze ambulance, die voor dit doeleinde midden in de regio stand by staat, is een verpleegkundige aanwezig die speciaal opgeleid is om patiënten veilig te kunnen behandelen met koelen. Rene Boomars, assistent Medisch Manager van de RAVU: “Met behulp van een infuus wordt speciaal gekoelde vloeistof toegediend. Daarnaast wordt zo nodig gebruik gemaakt van coldpacks.” Vooralsnog is één ambulancevoertuig uitgerust met koelapparatuur. Boomars: “De resultaten van deze behandeling zijn veelbelovend.”  
 
 


ambu_auto_vrijstaand